שאלות נפוצות
מה זה פסיכיאטר?
פסיכיאטר הוא רופא מומחה בפסיכיאטריה, ענף רפואה המוקדש לאבחון, מניעה, לימוד וטיפול בהפרעות מנטליות. המסלול אותו עוברים מומחים בפסיכיאטריה כולל: לימודי רפואה, שנת סטאז׳ אשר אחריה מקבלים רשיון לעסוק ברפואה כללית, ולאחר מכן ביצוע התמחות של כ-5 שנים בפסיכיאטריה בבית חולים ציבורי .
מה זה פסיכיאטר למבוגרים?
פסיכיאטר למבוגרים מתמחה בהפרעות ומצבים פסיכיאטריים אצל מבוגרים מעל גיל 18.
באילו הפרעות מוסמך לטפל רופא מומחה בפסיכיאטריה?
מעבר לידע הרחב שיש לפסיכיאטרים ברפואה כללית, רופא/ה מומחה בפסיכיאטריה עוסקים ומתמקדים בעיקר במכלול ההפרעות הקיימות בתחום בריאות הנפש:
- הפרעות נוירו-התפתחותיות (לדוג׳ - הפרעות על הספקטרום/רצף האוטיסטי, הפרעות תקשורת והפרעת קשב וריכוז על כל סוגיה - ADHD), - הפרעות פסיכוטיות (לדוג׳ סכיזופרניה על כל סוגיה), - הפרעות גליות/דו-קוטביות (מאניה דפרסיה על כל סוגיה) - הפרעות מצב רוח (דכאון לכל סוגיו וגווניו), - הפרעות חרדה (הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה חברתית וכ׳ו), - הפרעות טורדניות-כפייתיות (לדוג׳ OCD על כל גווניו וסוגיו, Body Dysmorphic Disorder, טריכטילומניה וכ׳ו), - הפרעות הנגרמות מסטרס ומטראומה (לדוג׳ הפרעת דחק בתר חבלתית PTSD על כל גווניה וסוגיה כולל Complex PTSD, הפרעות הסתגלות על כל סוגיהם Adjustment Disorders, והפרעות בלתי מסווגות הנגרמות מגורמי דחק), - הפרעות דיסוציאטיביות (Dissociative identity disorder, Depersonalization/ Derealiztion Disorder וכ׳ו), - הפרעות סומטיות (Conversion disorder, Illness anxiety disorder- או היפוכונדריה לשעבר, Somatization disorder וכ׳ו), - הפרעות אכילה (דוג׳ בולמיה, אנורקסיה, אכילה כפייתית וכ׳ו), - הפרעות אישיות (לדוג׳ גבולית, אנטי-סוציאלית, נרקיסיסטית וכ׳ו), - הפרעות שימוש בחומרים ובסמים וכמובן משפחות נוספות ופחות מוכרות של הפרעות כגון Elimination Disorders, Sleep-Wake Disorders, Sexual Dysfunctions, Gender Dysphoria , Neurocognitive Disorders, Paraphilic Disorders.
מדוע לבחור פסיכיאטר על פני פסיכולוג או מטפל אחר?
בנוסף להכשרה בפסיכותרפיה, פסיכיאטר מבצע הערכה על מנת להמליץ על טיפול תרופתי ורושם תרופות במידת הצורך.
מתי יש צורך בטיפול תרופתי?
מגוון מצבים פסיכיאטריים הם תוצר של הפרעה ביוכימית או פיזיולוגית שניתן לאזן באמצעות תרופות. לעתים טיפול תרופתי יכול גם ללוות ולהעצים טיפול פסיכולוגי או טיפול משמעותי אחר.
האם התרופות בטוחות?
לפני שיקבע טיפול תרופתי כלשהו, תתבצע סקירה מלאה של יתרונות מול חסרונות בנטילת טיפול כלשהו. כל אפשרות טיפול חלופית תקבל תעדוף בטרם יותחל טיפול תרופתי. מרבית תופעות הלוואי כגון כאבי ראש, סחרחורות ובחילות הן קלות, נפוצות ויכולות להופיע באופן זמני בתחילתו של טיפול. מרבית התרופות העכשוויות בטוחות לשימוש במרבית קבוצות הגיל, הן לשימוש לטווח הקצר והארוך. לצד זאת מתבצע מעקב ובמקרה הצורך מתאימים מחדש את התרופה בהתאם לתגובה האינדווידואלית של המטופל/ת.
מהו משך הטיפול התרופתי הממוצע?
משך הטיפול משתנה מאדם לאדם. לעתים הטיפול נועד לסייע לסיים משבר ואז נוטלים אותו לפרק זמן מוגבל. לעתים הטיפול נועד למנוע משבר או הידרדרות ואז נוטלים אותו לתקופה ממושכת. תכנית הטיפול והמעקב "נתפרת" באופן אישי לכל אדם ואדם.
כיצד מתבצע הטיפול אצל ד״ר גרבר?
ניתן לקבוע מעקב בקליניקה (הנמצאת בתל אביב), ביקור בית אצל המטופל/ת, או טיפול מקוון (זום/אונליין). מרבית הפגישות מתבצעות באופן מקוון בדר״כ, דרך מחשב או הטלפון הנייד, באמצעות מיקרופון ומצלמת וידאו. הפגישות הן פרטיות, ומאובטחות בטכנולוגיה ייעודית לכך ואינן מוקלטות.
האם יש שוני באופי המפגש הטיפולי- בין אם הוא מתבצע בוידאו (זום/ווטסאפ וידאו) לבין פרונטלי?
חשוב ראשית להסביר כי טלפסיכיאטריה היא שימוש בטכנולוגיה, כגון שיחת וידאו, כדי לספק טיפול פסיכיאטרי מרחוק.
מבחינה היסטורית מקורותיה של הטלפסיכיאטריה החלו איי שם בשנות ה-60, כאשר משרד ההגנה האמריקני החל להשתמש בשיחות וידאו כדי לחבר בין פסיכיאטרים בבסיסים צבאיים למטופלים במקומות מרוחקים. עם זאת, רק עם הזמינות הנרחבת של האינטרנט המהיר ופיתוח תוכנת ועידת וידאו מאובטחת, החלה הטלפסיכיאטריה לקבל הסכמה נרחבת כאמצעי בר-קיימא של טיפול פסיכיאטרי.
ישנם יתרונות פוטנציאליים רבים של טלפסיכיאטריה, כולל:
נגישות מוגברת לטיפול: טלפסיכיאטריה יכולה להעמיד שירותים פסיכיאטריים זמינים לאנשים המתגוררים באזורים מרוחקים או מוחלשים, או למטופלים שיש להם בעיות ניידות שמקשות עליהם לנסוע לפגוש רופא באופן פיזי.
נוחות: הטלפסיכיאטריה מאפשרת למטופלים לקבל טיפול מנוחות ביתם, מה שיכול להועיל במיוחד למי שמתקשה לצאת מהבית או שצריך לטפל בילדים קטנים, שלא לדבר על החסכון בפקקים. מטופלים רבים נהנים מהנוחות המוצעת, במיוחד נוכח שגרת החיים הדורשנית בישראל, והעדר זמן לנסוע, לקבוע או לחכות לרופא.
שיפור המשכיות הטיפול: טלפסיכיאטריה מאפשרת למטופלים להמשיך לקבל טיפול מהספקים הקיימים שלהם גם אם הם עוברים דירה או נוסעים, מה שיכול לסייע בהבטחת המשכיות הטיפול ולהפחית את הסיכון לאשפוז.
העולם השתנה עקב משבר הקורונה, וטלארפואה הפכה לפרקטיקה מקובלת ונפוצה. נפוצה עד כדי כך שבקופות החולים מסביב לעולם מדובר בפרקטיקה נהוגה, מקובלת - בעלת יתרונות שאינם פוגמים באיכות הטיפול.
האם ניתן לקבוע ביקור בית?
ניתן בהחלט לקבוע ביקור בית במקרים בהם ישנו צורך.
מהי חוות דעת פסיכיאטרית?
מדובר במכתב רשמי, המעריך את המרכיב הנפשי בתפקודו האדם, זהו מסמך בעל תוקף משפטי. חוות הדעת תיכתב בהתאם לנוסח המתחייב בחוק, דהיינו על פי פקודות דיני הראיות (נוסח מחדש) התשל"א – 1971. על פי מכתב זה, בית המשפט או ביטוח לאומי או כל גוף הדן בענינו של אדם, יתייחס לכתוב כחוות דעת מומחה. לפיכך מעמדה של חוות הדעת הוא כשל עדות מומחה רפואי שניתנה בפני בית המשפט וחלים עליה כל הכללים.
חשוב לציין, כי העבודה על חוות הדעת מבצעת בשני חלקים: הראשון- בדיקת המטופל/ת ואיסוף המסמכים הרלוונטיים ממנו (החלק הקטן יחסית), השני- נעשה באופן עצמאי ע״י הפסיכיאטר במשרדו, מדובר בכתיבת חוות הדעת והרכבת התוכן הרפואי-נפשי תוך אזכור כל המרכיבים הרלוונטיים, התייחסות לבדיקה, לתוכן ולמרכיב המשפטי (זהו החלק העיקרי והמורכב יותר).
האם קיימים כל מיני הליכים, אשר יובילו לכל מיני חוות דעת פסיכיאטריות?
כן, קיימים הליכים שונים, הדורשים מיומנות שונה ועלותם שונה גם כן בשל היקף העבודה הנדרש:
1. חוות דעת ברשלנות רפואית - זו חוות הדעת המאסיבית ביותר. מדובר למעשה במקרה בו נדרשת חוות דעתו של מומחה באותו התחום, למשל על נזק שנגרם מטיפול של רופא/ה או בית חולים ציבורי /קופת חולים(למשל בתחום הפסיכיאטריה, יתבקש רופא מומחה בפסיכיאטריה לחוות דעתו על טיפול של פסיכיאטר אחר, או טיפול שניתן במרפאה לבריאות הנפש או במחלקה פסיכיאטרית). מדובר בתחום הכי מורכב ובחוות הדעת הכי דורשנית בהקפה.
2. חוות דעת בתחום הנזיקין - דומה לחוות דעת בתחום הרשלנות הרפואית אך במעט קטנה ממנה בהיקפה. מדובר למעשה במקרה בו נדרשת חוות דעתו של מומחה על נזק שנגרם מטיפול של רופא/ה או בית חולים ציבורי /קופת חולים- שלא באותו התחום(למשל בתחום ההרפואה הפלסטית, יתבקש רופא מומחה בפסיכיאטריה לחוות דעתו על נזק נפשי שנגרם למטופל/ת שעברו הליך פלסטי כירורגי). מדובר בחוות דעת בעלת היקף עבודה רחב מאוד.
3. חוות דעת לביטוח הלאומי ולמשרד הבטחון (הערכת נכות)- אלו הן חוות דעת בעלות ייחודיות וקטנות יותר בהיקפן. חוות דעת המציגה הערכת נכות, אמורה להיות מקיפה דיה ולהציג מצבו של אדם בראות רופא מומחה, כאשר חוות הדעת מסכמת את מצבו הרפואי, בודקת את מצבו בעת הזאת, מתייחסת למכלול הטיפולים והתרופות שהנ״ל עבר ונוטל, ולבסוף- ממליצה על אחוזי הנכות לפי סעיפי הליקויי הרלוונטיים של המוסד הרלוונטי (ביטוח לאומי, משרד הבטחון וכו׳). אלו מסמכים אשר מטרתן להביא את דעתו של המומחה מטעמו של המטופל, בפני הוועדה הבוחנת את נכותו בטרם זו תקבל החלטתה.
מהי תסמונת המתחזה?
תסמונת המתחזה (Impostor syndrome) הינה תבנית מחשבתית-פסיכולוגית אשר מבוססת על תחושותיו של האדם, ואינה נחשבת לחלק מהאבחנות המקובלות בעולם הפסיכיאטריה. במסגרת התחושות, האדם חש כי הציפיה ממנו אינה בהלימה עם יכולתיו המקצועיות והכלים שברשותו. לעיתים, תחושות אלו של פער, יכולות להוביל למשברים משמעותיים הדורשים התערבות מקצועית.
מה זה פסיכוגריאטריה?
פסיכוגריאטריה הינה תת-ענף בפסיכיאטריה למבוגרים, המוקדש לטיפול בבריאות הנפשית של הגיל השלישי. הגיל השלישי, עלול לסבול מירידה קוגנטיבית יחד עם תחלואה גופנית וריבוי טיפול תרופתי. כמו כן, במקרים רבים ישנו קשר בין התחלואה הגופנית אצל הגיל המבוגר, קשר אשר עלול להשפיע ישירות על התפקוד המנטלי ולהוביל להחמרה ואי שקט. על כן, קיימת חשיבות מכרעת בבחירת הרופא המיומן, לצרכי האבחון והטיפול אשר יתאימו למטופל בגיל זה. בנוסף, יכול פסיכיאטר מבוגרים מומחה להשתמש בכלים אבחוניים עת הבדיקה לצרכי הערכה תפקודית וקוגנטיבית על מנת להעריך כשירות משפטית, זאת לצרכי הכנת חוות דעת שתתאים לבית המשפט ע״פ תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (אפוטרופסות או ייפוי כח מתמשך).
מה זה תעודת רופא?
תעודת רופא, הינה מסמך רפואי החתום על ידי רופא מומחה המוסמך לכך. התעודה הינה בעל תוקף משפטי, ( ע״פ תקנות הנוטריונים, תשל"ז-1977 תוספת ראשונה(תקנה 4-ה))והמסמך המעיד על כשירותו של אדם להבין בדבר מה. במקרים מסוימים, כמו בתעודה הנדרשת עבור פעולה בפני נוטריון או עו״ד על הרופא להצהיר גם על מצבו הקוגניטיבי של המטופל, כלומר שהוא בהכרה מלאה, בדעה צלולה ואחראי למעשיו. חשוב לציין כי ישנם סוגים שונים של תעודות רופא, כגון תעודת רופא הנדרשת לצורך הליכים משפטיים. בכל מקרה, תעודת הרופא היא מסמך חשוב המשקף את חוות דעתו המקצועית של הרופא לגבי מצבו של המטופל. במרבית המקרים, על הרופא הבודק להחליט בין 2 מצבים ביכולת כשירותו של האדם - האם הוא כשיר, או אינו כשיר לקבל החלטות. במידה והאדם כשיר, הוא יוכל להחליט (לדוגמא) לחתום על ייפוי כח מתמשך או צוואה. במידה והאדם אינו כשיר, יש לפנות למינוי אפוטרופוס עבורו.
מה היא חוות דעת לצבא?
מדובר במכתב רשמי , המעריך את המרכיב הנפשי בתפקודו של החייל או המלש״ב לשירות סדיר/מילואים. על פי מכתב זה, הצבא יכול להתייחס ולהקל בהתאם למכלול הקשיים ולשנות את הפרופיל לפי סעיפי הליקוי לפרופיל 21 (אי כשירות לשירות צבאי) או פרופילים אחרים לפי המצוקה והקושי התפקודי. בנוסף, ניתן להעריך האם אפשר להמליץ על ת״ש או קה״ס.
מהם תנאי שירות (ת"ש) וקשיי הסתגלות (קה"ס) בצבא?
בנוסף להמלצה על הורדת פרופיל, ד"ר גרבר רשאי להמליץ על תנאי שירות (ת"ש) או קשיי הסתגלות (קה"ס), בהתאם לניסיונו כקצין רפואה המשרת כפסיכיאטר במילואים:
סוגי קה״ס:
קה״ס 20 - קושי מינורי , שירות רגיל. שירות רגיל ומתאים לשירות ביחידת שדה.
קה״ס 40 - פוסל משירות קרבי.
קה״ס 41 - פוסל משירות ביחידת שדה כתומך לחימה ומעניק אפטר אחד.
קה״ס 42 - פוסל משירות ביחידת שדה כתומך לחימה ומעניק 2 לילות בבית.
קה״ס 43 - פוסל משירות ביחידת שדה כתומך לחימה ומעניק 3 לילות בבית (קיצור טירונות).
קה״ס 50 - מסגרת מותאמת עקב קשיי הסתגלות מורכבים.
קה״ס 60 - פטור משירות בשל קשיי הסתגלות מורכבים מכדי לשרת.
סוגי הת"ש:
ת"ש 2: החיילים יישנו לפחות שני לילות בשבוע בבית.
ת"ש 3: החיילים יישנו לפחות שלושה לילות בשבוע בבית ולא ישובצו ביחידה שמרחקה עולה על 100 ק"מ מביתם.
ת"ש 4: ניתן לקבל רק מדרג של קב"ן מוסמך ומעלה (קצין בריאות הנפש/פסיכיאטר). בפועל משמעותו שיבוץ ביומיות, אך מותר לתת תורנויות שמצריכות לינה של עד 3 לילות בבסיס.
ת"ש 5: החיילים זכאים ללינת בית קבועה ולא ישובצו ביחידה שמרחקה עולה על 100 ק"מ מביתם. עם זאת, יתכנו תורנויות לילה בבסיס או סגירת שישי-שבת.
ת"ש 7 (יומיות): החיילים זכאים ללון את כל שבעת הלילות בבית, ללא תורנות לילה בבסיס. ניתן במקרים נדירים ביותר.
חשוב לציין :
- ההחלטה הסופית על מתן ת"ש מתקבלת על ידי ועדה צבאית מיוחדת, המתחשבת בהמלצות הרפואיות ובצרכי הצבא.
- פרופיל 45 מגיע אוטומטית עם ת"ש 2.
- להחמרת הת"ש (למשל, מ-2 ל-4) נדרש תהליך אקטיבי שמסתיים באישור קב"ן חילי.
- ישנם הבדלים בין חילות שונים בצה"ל בנוגע לקלות או קושי בקבלת ת"ש מסוימים.
- בחלק מהמקרים, אם חייל זקוק להת"ש 7, ייתכן שישקלו שחרור מהשירות במקום.
- ת"ש 3 ו-5 פחות רלוונטיים מבחינה פסיכיאטרית, ולרוב ניתנים על ידי גורמי ת"ש אחרים בצבא על בסיס שיקולים שאינם רפואיים-נפשיים.
מהי הפרעת קשב וריכוז?
הפרעת קשב וריכוז - ADHD , הינה הפרעה נוירו-התפתחותית הכולל בתוכה תסמינים של מוסחות ושל פעלתנות-יתר. ההפרעה מקשה על יכולות ויסות הקשב ומשפיעה על התפקוד האקדמי והמקצועי.
כיצד מטפלים בהפרעת קשב וריכוז?
הטיפול מתבצע במינונים מדוייקים לפי המשקל, על-פי הפרוקטולים העדכניים ביותר. האבחנה ניתנת רק לאחר אבחון ההפרעה במהלך ראיון מקיף. עת הטיפול בהפרעה, ישנה משמעות לקבלת מינון מדויק, שכן מינונים לא מתאימים יכולים שלא לסייע ואף להחמיר חלק מתסמיני ההפרעה.